Rijssen-West (Tabernakel)

Orgel restauratie Rijssen West

Het orgel in Rijssen-West is geplaatst in 2002, en was afkomstig uit Seesen Dld.

Daar speelde het op een lage winddruk met licht gewicht mechanische overbrengingen. Het pijpwerk stond chromatisch opgesteld; de grootste pijp links en de kleinste pijp rechts. De speeltafel stond midden voor de orgelkas. Het orgel kon in de kerk van Rijssen West geplaatst worden door het orgel een kwart slag te draaien; hierdoor kreeg het orgel een “zijkant bespeling” de grootste pijp stond voorin het orgel, en de kleinste pijpen stonden achter in het orgel. De winddruk werd aanzienlijk verhoogd om voldoende draagkracht en volume te bereiken, om de gemeentezang te begeleiden. Het gevolg hiervan was dat de speelaard zwaar werd, en er in de loop der jaren veel slijtage in de speelmechanieken is ontstaan. Ook de toonhoogte werd hierdoor te hoog.

 

Naast het vernieuwen van de mechanieken was het ook de wens om de opstelling van het pijpwerk te verbeteren, zodat de pijpen meer “in de kerk klinken”. De kerkzaal was inmiddels ook uitgebreid. Met behulp van vele vrijwilligers, waarvan we Wim Immink en Willem Brinks willen noemen, is onder leiding van de vakkundige leiding van Marthijn Slooijer en Laurens Drooger het orgel in optimale staat gebracht.

 

De werkzaamheden die uitgevoerd zijn: het vervaardigen van een nieuwe speeltafel, met de bijbehorende speelmechanieken. De windladen plaatsen in een nieuwe opstelling; de orgelmakerij had inmiddels de beschikking over een andere windlade voor het Hoofdwerk die in de breedte voorin de orgelkas paste. De windladen van het Nevenwerk zijn achter de hoofdwerklade tegenover elkaar geplaatst, met nieuwe indeling om een Vox Humana 8 aan de dispositie toe te voegen. Hierdoor zijn de kleinste pijpen van het hoofdwerk bijna 3 meter naar voren geplaatst!

Door al deze wijzigingen was het ook noodzakelijk een geheel nieuw registermechaniek te maken.

De windladen van het Hoofdwerk en het Nevenwerk  hebben elk een eigen magazijnbalg gekregen, waardoor de windvoorziening meer ademend geworden is. Het toevoegen van de Vox Humana 8’ en het vervangen van enkele tongwerken ( Bazuin 16’ en Trompet 8’) is gepland voor de komende jaren. Nu zijn op het hoofdwerk de Roerquint 6’ en de Terts 3 1/5’ als extra bijgeplaatst, op het Pedaal is de Octaaf 4 ingewisseld voor de Roerquint 12’, dit register laat in combinatie met de nieuwe Subbas 16’ een akoestische 32’ klinken. De toonhoogte is weer verlaagd naar de gebruikelijke a 440 Hz. Alle registers zijn in de nieuwe opstelling opnieuw geherintoneerd. Het orgel werd op zaterdag 17 februari 2018 tijdens een koor-en samenzangavond weer ingebruik genomen.

 

Onze wens is dat het orgel voor de begeleiding van de gemeentezang in Rijssen – West, en op de zangavonden dienstbaar mag zijn, en dat het orgel mag klinken tot het Soli Deo Gloria !

 

Ide Boogaard

 

 

 GEREFORMEERDE GEMEENTE RIJSSEN-WEST

                                  

Dispositie:

                                                            28 registers

                         

Hoofdwerk:

 

Nevenwerk:

 

Pedaal:

 

1 Bourdon

16 vt.

14 Holfluit

8 vt.

23 Subbas

16 vt.

2 Prestant

8 vt.

15 Viola di Gamba

8 vt.

24 Octaafbas

8 vt.

3 Roerfluit

8 vt.

16 Prestant

4 vt.

25 Roerquint

12 vt.

4 Roerquint

6 vt.

17 Roerfluit

4 vt.

26 Bazuin

16 vt.

5 Octaaf

4 vt.

18 Nasard

3 vt.

27 Trombone

8 vt.

6 Fluit

4 vt.

19 Gemshoorn

2 vt.

28 Trompet

4 vt.

7 Quint

3 vt.

20 Sesquialter

2 vt.

 

 

8 Octaaf

2 vt.

21 Oboe

8 vt.

 

 

9 Terts

3 1/5 vt. Disc.

22 Vox-Humana

8 vt.

 

 

10 Cornet

V st. Disc.

 

 

 

 

11 Mixtuur

IV-VI st.

 

 

 

 

12 Trompet

16 vt.

 

 

 

 

13 Trompet

8 vt.

 

 

 

 

       

Koppels:

 

Hoofdwerk

- Nevenwerk

Pedaal

- Hoofdwerk

Pedaal

- Nevenwerk

                                

 

Cimbelster 

Tremulant Hoofdwerk

Tremulant Nevenwerk.

 

 

De cursief gedrukte registers zijn nieuw toegevoegd.